Μοντέλο:
Κατηγορία
Ταξινόμιση:
Σειρά:
   Honda / AFRICA TWIN 2018 ADV
-

 Φωτογραφίες:

Τροφοδοσία:
Injection
Μετάδοση:
Αυτόματο

- Mε μεγαλύτερο ρεζερβουάρ 5,4 L  

- Mε επίπεδη σέλα για ποιο off-road  οδήγηση

-  2 cm  υψηλότερη

- Kάγκελα προστασίας

- Mε χρώματα του θρυλικου XRV 650..

Mαλλον απο Μάρτιο - Απρίλιο διαθέσιμο.

Τιμές πρώτη εκτίμηση οχι επίσημες  17 590 €   και το DCT  16 490 €

  

HONDA CRF1000L AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS ΜΟΝΤΕΛΟ 2018
Αναβαθμίσεις μοντέλου: μία νέα έκδοση της μεγάλης απόλυτης μοτοσυκλέτας περιπέτειας της Honda είναι έτοιμη για Adventure Sports (Αποδράσεις Περιπέτειας) το 2018 με μεγαλύτερο ρεζερβουάρ που δίνει αυτονομία 500 km, ψηλότερη θέση οδήγησης, μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, θερμαινόμενα σκριπ, μεγαλύτερο φέρινγκ και μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει επίσης ηλεκτρονικό γκάζι (Throttle by Wire) με 3 Προγράμματα Οδήγησης, σύστημα Selectable Torque Control της Honda με διευρυμένες παραμέτρους και επανασχεδιασμένη εισαγωγή και εξαγωγή. Ένας μοναδικός χρωματικός συνδυασμός σηματοδοτεί τον εορτασμό της επετείου των 30 χρόνων από την πρώτη Africa Twin.
Περιεχόμενα:
1 Εισαγωγή
2 Περιγραφή μοντέλου
3 Κύρια χαρακτηριστικά
4 Αξεσουάρ
5 Τεχνικά χαρακτηριστικά
1. Εισαγωγή
Πέρασαν 30 χρόνια από την παρουσίαση της θρυλικής Honda XRV650 Africa Twin στην Ευρώπη. Παρότι η σημερινή μοτοσυκλέτα με το ίδιο όνομα – η οποία παρουσιάστηκε το 2016 ως CRF1000L Africa Twin – δε διαθέτει κανένα κοινό τμήμα με την προκάτοχό της, κληρονομεί ωστόσο το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία που κατέστησαν τόσο καλό το αρχικό μοντέλο.
Η σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δύναμη και στο βάρος βρίσκεται στην καρδιά της Africa Twin τώρα, όπως και τότε. Το ανανεωμένο μοντέλο έχει καθιερωθεί ως μία σύγχρονη μοτοσυκλέτα παντός εδάφους και θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής στους απλούς ταξιδιώτες όσο και στους φίλους της εκτός δρόμου περιπέτειας (και σε όλους τους ενδιάμεσους τύπους αναβατών), χάρη στην απολαυστική και απόλυτα εκμεταλλεύσιμη απόδοση του κινητήρα και ένα πλαίσιο που δουλεύει το ίδιο καλά τόσο στο δρόμο, όσο και εκτός.
Για το 2018, η Honda επενδύει επάνω στα δυνατά σημεία της Africa Twin και στην επιτυχία της. Το βασικό μοντέλο υιοθετεί μία σειρά από βελτιώσεις στο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων όπως και στο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DCT), οι οποίες αναβαθμίζουν την εμπειρία κατοχής και οδήγησης της μοτοσυκλέτας. Όσο για την έκδοση Adventure Sports, αποτελεί προέκταση της ίδιας πλατφόρμας για χρήση σε μεγαλύτερες αποστάσεις εκτός δρόμου.
Mr K. Morita, Large Project Leader (LPL) 18YM Africa Twin Adventure Sports
“Η CRF1000L Africa Twin έχει αποδείξει ότι είναι άξια διάδοχος της αρχικής Africa Twin και προπάντων ότι πρόκειται για την “Παντός Εδάφους” μοτοσυκλέτα που
Press info. Adventure Sports 2018
αναλάβαμε να φτιάξουμε. Εδώ και δύο χρόνια περίπου έχει καλύψει εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ έχουμε λάβει τεράστιο δείγμα εντυπώσεων από τους ιδιοκτήτες της. Για το 2018, με την Africa Twin Adventure Sports, εκμεταλλευτήκαμε την ανανεωμένη CRF1000L ως σημείο εκκίνησης και προσθέσαμε οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ο αναβάτης μεγάλων αποστάσεων ώστε να απολαύσει στο μέγιστο βαθμό οποιαδήποτε περιπέτεια»,
* Ανατρέξτε στο ειδικό Press Kit της CRF1000L Africa Twin.
2. Περιγραφή μοντέλου
Δίπλα στην αδερφή της, η CRF1000L Africa Twin Adventure Sports είναι εμφανώς πιο ψηλή, με πιο επίπεδη σέλα και πιο όρθια θέση οδήγησης. Το φέρινγκ και η ζελατίνα προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον αέρα ενώ μία μεγάλη ποδιά στο κάρτερ και ένας πλευρικός σωλήνας προστατεύουν πλήρως τον κινητήρα. Με πιο μεγάλο ρεζερβουάρ κατά 5,4 λίτρα, η αυτονομία ξεπερνά τα 500 km ενώ τα θερμαινόμενα σκριπ και παροχή φόρτισης AC προσθέτουν άνεση και πρακτικότητα.
Οι μεγάλες δυνατότητες της Africa Twin Adventure Sports οφείλονται πρωτίστως στον κινητήρα της, ο οποίος καλείται να ανταπεξέλθει τόσο σε χρήση δρόμου όσο και εκτός δρόμου, σε καθημερινές μετακινήσεις αλλά και σε όλες τις ενδιάμεσες χρήσεις. Γι’ αυτό και συνδυάζει ιδανικά δύναμη, ροπή, χαμηλό βάρος και συμπαγείς διαστάσεις.
Ο δικύλινδρος εν σειρά, 4βάλβιδος κινητήρας με διάταξη Unicam® συνδυάζει εκμεταλλεύσιμη απόδοση σε πολύωρη οδήγηση με εξαιρετικά συμπαγείς διαστάσεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα ενός ευφυούς σχεδιασμού μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, όπως η τοποθέτηση της αντλίας νερού στο χώρο του συμπλέκτη και η εκμετάλλευση των αντικραδασμικών αξόνων για την κυκλοφορία του νερού και τη λειτουργία των αντλιών λαδιού. Κατά συνέπεια, το μήκος του κινητήρα δε διαφέρει από εκείνο του δημοφιλούς κινητήρα Honda των 500 cc, ενώ το μικρό ύψος του χαρίζει στην Africa Twin Adventure Sports απόσταση 270 mm από το έδαφος.
Η μοτοσυκλέτα του 2018 έχει βελτιωμένη απόκριση στο μεσαίο φάσμα στροφών χάρη στο επανασχεδιασμένο φιλτροκούτι και στον ελαφρύτερο αντικραδασμικό άξονα. Η τροποποιημένη εξάτμιση χαρίζει καλύτερο ήχο όσο ανεβαίνουν οι στροφές του κινητήρα ενώ συνεισφέρει και στη βελτίωση της απόδοσής του.
Ένα σημαντικό στοιχείο του μοντέλου 2018 είναι το νέο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο γκάζι (Throttle By Wire - TBW) που συνοδεύεται από 3 προγράμματα οδήγησης τα οποία μεταβάλλουν το χαρακτήρα και την απόδοση του κινητήρα ανάλογα με τις συνθήκες. Επίσης, νέο είναι το εύρος λειτουργίας του συστήματος Selectable Torque Control της Honda (HSTC).
Το μοναδικό στο είδος του κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT (Dual Clutch Transmission) διαθέτει στάνταρ χειροκίνητη λειτουργία – η οποία επιτρέπει στον αναβάτη να αλλάζει ταχύτητες από τους διακόπτες στο αριστερό γκριπ – καθώς και δύο αυτόματες λειτουργίες. Το D mode συνδυάζει ιδανικά την άνεση στο ταξίδι με την οικονομία καυσίμου ενώ το S mode διαθέτει τρία διαφορετικά, πιο σπορ προγράμματα αλλαγών προς επιλογή. Το DCT είναι απόλυτα συμβατό με την οδήγηση σε εκτός δρόμου περιβάλλον. Πιέζοντας το πλήκτρο G με οποιοδήποτε πρόγραμμα οδήγησης μεταβάλλεται ο έλεγχος του συμπλέκτη και γίνεται πιο άμεσος.
Ο ημίδιπλος, σωληνωτός, ατσάλινος σκελετός συνδυάζει ιδανικά τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες με αυθεντικές ικανότητες εκτός δρόμου, διαθέτοντας άριστη αντοχή και ελαστικότητα. Ο κινητήρας στηρίζεται σε 6 βάσεις οι οποίες απορροφούν στο
Press info. Adventure Sports 2018
μέγιστο τους κραδασμούς καθιστώντας αχρείαστους τους μηχανισμούς απόσβεσης κραδασμών. Στο μοντέλο του 2018 η προσθήκη μιας μπαταρίας ιόντων - λιθίου εξοικονομεί 2,3 κιλά βάρους συνολικά, ενώ κάποιες τροποποιήσεις στις λεπτομέρειες της Adventure Sports συνεισφέρουν στη βελτίωση της αντοχής της και των δυνατοτήτων της εκτός δρόμου.
Το πλήρως ρυθμιζόμενο, ανεστραμμένο πιρούνι 45 mm της Showa και το πίσω πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ, καθώς και οι διπλές, ακτινικές, 4πίστονες δαγκάνες της Nissin με τους δίσκους τύπου μαργαρίτας των 310 mm προέρχονται από το προηγούμενο μοντέλο. Από το 2018 η μοτοσυκλέτα μπορεί να φορέσει - πέρα από τα στάνταρ ελαστικά διπλής χρήσης με πέλμα 90 μπροστά και 150 πίσω - εγκεκριμένα χωμάτινα ελαστικά.
Οι διπλοί προβολείς LED διατηρούν τη σχεδίαση της αρχικής Africa Twin ενώ η σέλα ρυθμίζεται σε δύο ύψη με διαφορά 20 mm, από τα 900 mm στα 920 mm. Η σέλα είναι πιο ψηλή κατά 50 mm σε σχέση με το βασικό μοντέλο.
Το ρεζερβουάρ των 24,2 λίτρων και η οικονομία καυσίμου – 21,8 km/l στον κύκλο WMTC με DCT κιβώτιο – εξασφαλίζουν στην Adventure Sports αυτονομία πάνω από 500 km.
H CRF1000L Africa Twin Adventure Sports του 2018 θα είναι διαθέσιμη σε μία και μοναδική τριχρωμία για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την παρουσίαση της XRV650 το 1988.
3. Κύρια Χαρακτηριστικά
3.1 Πλαίσιο
 Μεγαλύτερη διαδρομή αναρτήσεων, πιο επίπεδη σέλα και πιο όρθια θέση οδήγησης
 Καλύτερη προστασία από το φέρινγκ και ψηλότερη ζελατίνα
 Στάνταρ θερμαινόμενα σκριπ και παροχή ρεύματος AC
 Μασπιέ αναβάτη/συνεπιβάτη σχεδιασμένα για χρήση εκτός δρόμου
 Όργανα σχεδιασμένα για καλή ορατότητα από όρθια θέση αναβάτη
 Ακτίνες τροχών από ανοξείδωτο ατσάλι για μεγαλύτερη αντοχή και ευκολία συντήρησης
 Λειτουργία Πέδησης Έκτακτης Ανάγκης στα πίσω φλας
Ο ημίδιπλος, ατσάλινος σκελετός της Africa Twin Adventure Sports χαρίζει ελαφριά αίσθηση στο δρόμο και σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες σε συνδυασμό με πραγματικές δυνατότητες, ευελιξία και αντοχή εκτός δρόμου. Η απόσταση από το έδαφος είναι 270 mm (20 mm περισσότερα απ’ ό,τι στην απλή Africa Twin), το μεταξόνιο είναι 1574 mm ενώ η γωνία κάστερ και το ίχνος τροχού 27.5° και 115 mm αντίστοιχα. Το βάρος είναι 242 κιλά με υγρά και 252 κιλά για την έκδοση με κιβώτιο DCT.
Με διαδρομή 252 mm (22 mm επιπλέον της Africa Twin), το ανεστραμμένο πιρούνι τύπου φυσιγγίου της Showa με διάμετρο 45 mm, έχει εξαιρετική απόδοση και έλεγχο για μεγάλα ταξίδια. Η απόσβεση επαναφοράς και συμπίεσης είναι πλήρως ρυθμιζόμενη. Μία πλάκα τιμονιού από χυτό αλουμίνιο, μία σφυρήλατη κάτω πλάκα σε συνδυασμό με έναν αλουμινένιο άξονα σταυρού και δύο βίδες σε κάθε άκρο είναι τα σημεία έδρασης του πιρουνιού με το πλαίσιο.
Press info. Adventure Sports 2018
Η ενδοτική μπροστινή ανάρτηση συνδυάζεται με πίσω αμορτισέρ της Showa με συνολική διαδρομή τροχού 240 mm, 20 mm περισσότερα από την απλή έκδοση. Η επάνω έδραση του αμορτισέρ βρίσκεται χαμηλά για καλύτερη συγκέντρωση των μαζών, ενώ ο κύλινδρος των 46 mm και το εξωτερικό δοχείο λαδιού εξασφαλίζουν σταθερό έλεγχο της απόσβεσης ακόμη και στις πιο ακραίες συνθήκες οδήγησης. Η προφόρτιση του ελατηρίου είναι ρυθμιζόμενη επάνω στο σώμα του αμορτισέρ. Η απόσβεση επαναφοράς και συμπίεσης είναι επίσης πλήρως ρυθμιζόμενες.
Οι εκτός δρόμου αναβάτες θα εκτιμήσουν μία σειρά από βελτιώσεις και στα δύο μοντέλα Africa Twin του 2018: τα μασπιέ είναι τώρα φαρδύτερα και στηρίζονται σε ενισχυμένες βάσεις από ατσάλι ενώ ο μηχανισμός των μασπιέ του συνεπιβάτη έχει επίσης επανασχεδιαστεί για να αφήνουν περισσότερο χώρο στα πόδια του αναβάτη όταν είναι όρθιος. Τα όργανα έχουν μικρότερη κλίση για να είναι πιο ευανάγνωστα με τον αναβάτη σε όρθια στάση.
Η εμφάνιση της Africa Twin Adventure Sports δεν είναι τόσο μινιμαλιστική όσο της Africa Twin. Οι δύο εκδόσεις φορούν ίδιους προβολείς αλλά η Adventure Sports έχει μεγαλύτερο φέρινγκ και 80 mm ψηλότερη ζελατίνα για καλύτερη προστασία από τον αέρα. Επίσης, διαθέτει θερμαινόμενα σκριπ και παροχή AC στο βασικό της εξοπλισμό.
Η μοτοσυκλέτα διαθέτει μία μεγάλη προστατευτική ποδιά κάτω από το κάρτερ ενώ οι μπροστινοί σωλήνες προστατεύουν τα πλαστικά. Οι ποδιές από βουρτσισμένο αλουμίνιο προσδίδουν κλάση στη συνολική εμφάνιση. Το πίσω φτερό και η μεταλλική σχάρα αφαιρούνται εύκολα. Αλουμινένιες, πλευρικές μπαγκαζιέρες θα είναι διαθέσιμες καθώς και μία αλουμινένια επίσης κεντρική μπαγκαζιέρα με βάσεις ειδικές για την Africa Twin Adventure Sports.
Η σέλα είναι πιο επίπεδη, για πολύωρη οδήγηση εκτός δρόμου και 50 mm ψηλότερη από της βασικής CRF1000L Africa Twin. Ρυθμίζεται σε ύψος κατά 20mm στα 900mm ή στα 920mm (σε σύγκριση με τα 870mm ή 890mm της βασικής). Διαθέτει μάλιστα θήκη στο δεξί πίσω μέρος. Σε αντιστάθμισμα της ψηλότερης σέλας, το τιμόνι είναι κατά 32,5 mm πιο ψηλά και κατά 5 mm πιο πίσω.
Τα πίσω φλας διαθέτουν τώρα λειτουργία φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης. Σε ταχύτητες άνω των 53 km/h, εφόσον ανιχνευθεί επιβράδυνση της τάξης των 6,0m/s2 στο φρενάρισμα, τα αλάρμ αναβοσβήνουν προειδοποιώντας τους οδηγούς που ακολουθούν για απότομη επιβράδυνση. Στις ίδιες ταχύτητες στο βρεγμένο, το κατώφλι προειδοποίησης – χάρη στην ενεργοποίηση του ABS – περιορίζεται στα 2,5 m/s2.
Τα πίσω φλας απενεργοποιούνται τώρα αυτόματα. Αντί να χρησιμοποιεί ένα χρονοδιακόπτη, το σύστημα συγκρίνει τη διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στον μπροστινό και τον πίσω τροχό και υπολογίζει πότε να σβήσει τα φλας με βάση τις πραγματικές συνθήκες.
Οι συμπαγείς, διαιρούμενες και ακτινικά τοποθετημένες, 4πίστονες δαγκάνες συνδυάζονται με πλευστούς δίσκους 310 mm σε σχήμα ‘μαργαρίτας’ και μεταλλικά τακάκια και εξασφαλίζουν σταθερή επιβράδυνση και αίσθηση τόσο στο δρόμο όσο και εκτός. Ο πίσω διάτρητος δίσκος – ‘μαργαρίτα’ των 256 mm έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει αξιόπιστο φρενάρισμα. Το ιδιαίτερα ελαφρύ, δικάναλο ABS μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας για την πίσω δαγκάνα μόνο.
Όπως και η CRF450R Rally, η CRF1000L Africa Twin Adventure Sports φορά ακτινωτές ζάντες 21 και 18 ιντσών εμπρός – πίσω με ελαστικά διαστάσεων 90/90-21 και 150/70-18 αντίστοιχα. Στο μοντέλο 2018 οι ακτίνες είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι για μεγαλύτερη αντοχή.
Press info. Adventure Sports 2018
Χωμάτινα ελαστικά (Continental 90/90-21M/C 545 εμπρός - 150/70 B18M/C 70Q πίσω) για ταχύτητες 180km/h και 160km/h αντίστοιχα, έχουν τώρα την έγκριση της Honda για όποιον θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις εκτός δρόμου δυνατότητες της Africa Twin Adventure Sports.
3.2 Ηλεκτρονικό γκάζι - Throttle By Wire (TBW)
 Το Throttle By Wire συνοδεύεται από 3 προγράμματα οδήγησης που μεταβάλλουν το χαρακτήρα του κινητήρα και τον έλεγχο πρόσφυσης
 Τα προγράμματα οδήγησης περιλαμβάνουν διαφορετικά επίπεδα ισχύος (P), Φρένου Κινητήρα (EB) και λειτουργίας του συστήματος Honda Selectable Torque Control (HSTC)
Το HSTC διαθέτει τώρα 7 επίπεδα λειτουργίας και δυνατότητα απενεργοποίησης
Ο δικύλινδρος εν σειρά, 8βάλβιδος κινητήρας των 998 κ.εκ. με τον 1ΕΕΚ της CRF1000L Africa Twin Adventure Sports, υιοθετεί ηλεκτρονικά ελεγχόμενο γκάζι Throttle By Wire (TBW) από το 2018, προγράμματα οδήγησης και σύστημα Honda Selectable Torque Control (HSTC) με διευρυμένες παραμέτρους.
Το Throttle By Wire διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες του αναβάτη στη διαχείριση της ισχύος του κινητήρα, της αίσθησης και της πρόσφυσης του πίσω τροχού. Ενώ το προηγούμενο μοντέλο διέθετε 3 επίπεδα λειτουργίας του HSTC συν απενεργοποίηση, το νέο σύστημα διαθέτει 7 επίπεδα λειτουργίας - από το Επίπεδο 1 - για επιθετική οδήγηση εκτός δρόμου με χωμάτινα ελαστικά - έως το Επίπεδο 7 για μέγιστη αίσθηση ασφάλειας σε ολισθηρή, βρεγμένη άσφαλτο. Όπως και πριν, είναι δυνατή η πλήρης απενεργοποίηση του συστήματος HSTC.
Υπάρχουν επίσης 3 επίπεδα Ισχύος και Φρένου Κινητήρα.
Ακολουθώντας την ίδια λογική ρυθμίσεων που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην RC213V-S – την έκδοση δρόμου της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας MotoGP της Honda – τα τρία προγράμματα οδήγησης προσφέρουν προεπιλεγμένους συνδυασμούς της κάθε παραμέτρου και το καθένα ανταποκρίνεται σε διαφορετικό περιβάλλον και συνθήκες οδήγησης:
Το πρόγραμμα TOUR συνδυάζει το υψηλότερο επίπεδο Ισχύος (3) με μεσαίο Φρένο Κινητήρα (2) και υψηλό επίπεδο HSTC (6).
Το πρόγραμμα URBAN συνδυάζει μεσαίο επίπεδο Ισχύος (2) και Φρένου Κινητήρα (2) με υψηλό επίπεδο HSTC (6).
Το πρόγραμμα GRAVEL συνδυάζει το κατώτερο επίπεδο Ισχύος (1) και Φρένου Κινητήρα EB (3) με υψηλό επίσης επίπεδο HSTC (6).
Ένα τέταρτο πρόγραμμα - το USER – επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέξει και να αποθηκεύσει τον προσωπικό του συνδυασμό επιπέδων Ισχύος, Φρένου Κινητήρα (EB) και HSTC. Τόσο το πρόγραμμα οδήγησης όσο και το επίπεδο του HSTC μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή από τους διακόπτες στο αριστερό σκριπ
3.3 Κινητήρας
 Η νέα σχεδίαση των συστημάτων εισαγωγής και εξαγωγής βελτιώνει την απόκριση στο μεσαίο φάσμα περιστροφής
Press info. Adventure Sports 2018
 Η νέα εξάτμιση έχει επίσης επανασχεδιαστεί για καλύτερο ήχο
 Ελαφρύτερος αντικραδασμικός άξονας
 Η νέα μπαταρία ιόντων - λιθίου εξοικονομεί βάρος 2,3 κιλών και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
 Απαλή και σταθερή απόδοση ισχύος με γραμμική απόδοση ροπής
 Ο μονόδρομος συμπλέκτης υποβοηθά στα ανεβάσματα και στα κατεβάσματα
Πέρα από τη νέα ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα, το μοντέλο του 2018 υιοθετεί και ένα φιλτροκούτι με μακρύτερο αυλό εισαγωγής κατά 20 mm σε συνδυασμό με επανασχεδιασμένη - στο εσωτερικό της - εξάτμιση, με στόχο τη βελτίωση της απόκρισης αλλά και του ήχου στις μεσαίες στροφές. Η εξαγωγή 2 σε 1 περνά τώρα από δύο καταλύτες (αντί για έναν) και καταλήγει σε ένα απλοποιημένο, πιο συμπαγές τελικό (4 λίτρων από 4,6), με δύο θαλάμους αντί για τρεις.
Η μέγιστη ισχύς των 70Kw εμφανίζεται πάντα στις 7.500 rpm ενώ η μέγιστη ροπή των 98 Nm στις 6.000 rpm. Οι εσωτερικές διαστάσεις των κυλίνδρων (διάμετρος x διαδρομή) είναι 92 x 75,1mm με σχέση συμπίεσης 10,0:1. Η λειτουργία του στροφαλοφόρου με τον ακανόνιστο χρονισμό των 270° χαρίζει αυτόν το χαρακτηριστικό ήχο στον κινητήρα, ενώ εξασφαλίζει καλύτερη αίσθηση πρόσφυσης του πίσω τροχού.
Η σωστή απόσταση από το έδαφος – που είναι πολύ σημαντική για εκτός δρόμου οδήγηση – ξεκινά από τις συμπαγείς διαστάσεις του κινητήρα. Έτσι, οι στροφαλοθάλαμοι είναι διαχωρισμένοι στον κατακόρυφο άξονα με την αντλία νερού στο καπάκι του συμπλέκτη και τον θερμοστάτη ενσωματωμένο στην κυλινδροκεφαλή. Οι δύο εκδόσεις, με χειροκίνητο και DCT κιβώτιο ταχυτήτων αντίστοιχα, χρησιμοποιούν τον ίδιο στροφαλοθάλαμο με μικρές εξωτερικά αλλαγές η καθεμία. Οι αντλίες νερού και λαδιού παίρνουν κίνηση από τους αντικραδασμικούς άξονες, οι οποίοι είναι ελαφρύτεροι κατά 300 gr στο μοντέλο του 2018, με αποτέλεσμα η αδράνεια να έχει περιοριστεί κατά 306g/cm2, κάτι που έχει προσδώσει χαρακτήρα και αίσθηση στην απόδοση της ισχύος.
Καθεμία από τις τετραβάλβιδες κυλινδροκεφαλές, με τροφοδοσία PGM-FI, διαθέτει δύο μπουζί και διπλό, σειριακό έλεγχο της ανάφλεξης για ισορροπημένη καύση. Ο μονός εκκεντροφόρος επικεφαλής (SOHC) Unicam της Honda από χυτό μέταλλο προέρχεται από τη CRF450R και όπως είναι τοποθετημένος χαμηλά συνεισφέρει στις συμπαγείς διαστάσεις της κυλινδροκεφαλής. Οι βαλβίδες εισαγωγής έχουν διάμετρο 36,6 mm και οι βαλβίδες εξαγωγής 31 mm.
Ο κινητήρας διαθέτει ημίξηρο κάρτερ και χώρο για την αποθήκευση του λαδιού στο κάτω τμήμα του στροφαλοθαλάμου. Δεδομένου ότι η αντλία βρίσκεται μέσα στο δοχείο όπου βρίσκεται και το λιπαντικό, δεν απαιτούνται σωληνώσεις τροφοδοσίας υπό πίεση, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση βάρους και χώρου.
Οι κραδασμοί δεύτερης τάξεως εξουδετερώνονται από τη διαφορά φάσης των εμβόλων ενώ οι κραδασμοί αδράνειας και σύζευξης – οι λεγόμενοι πρώτης τάξεως – εξαλείφονται από τους δύο αντικραδασμικούς άξονες. Ο μπροστινός άξονας διαθέτει δύο αντίβαρα, ενώ ο πίσω μόνο ένα, για εξοικονόμηση βάρους.
Το αλουμινένιο κέντρο και η πλάκα πίεσης του συμπλέκτη χρησιμοποιούν έκκεντρα ‘υποβοήθησης’ για πιο εύκολα ανεβάσματα με ελαφρύτερη αίσθηση στη μανέτα και έκκεντρα ‘ολίσθησης’ για την επιβράδυνση και τα κατεβάσματα.
Το εξατάχυτο κιβώτιο διαθέτει κόμπλερ «διάτρητου» σχήματος για την 1η, 2η, 3η και 4η σχέση, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη χρησιμοποίηση ενός μικρότερου, ελαφρύτερου συμπλέκτη. Προεξοχές «συγκράτησης» του λιπαντικού στην κύρια
Press info. Adventure Sports 2018
πλευρά τριβής του πρωτεύοντος γραναζιού εξασφαλίζουν κατάλληλη λίπανση στο γρανάζι, στο ελατήριο απόσβεσης και στο πρωτεύον υπο-γρανάζι.
Το ελαφρύ, 6τάχυτο, μηχανικό κιβώτιο χρησιμοποιεί έκκεντρο αλλαγών ίδιας σχεδίασης με της CRF450R για αξιόπιστες αλλαγές και διαθέτει αλουμινένιο μονόδρομο συμπλέκτη με υποβοήθηση.
Στο μοντέλο του 2018, νέα είναι και η μπαταρία ιόντων – λιθίου, η οποία είναι ελαφρύτερη κατά 2,3 κιλά από την μπαταρία μολύβδου που αντικαθιστά, ενώ προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά και ικανότητα διατήρησης της φόρτισης.
Στον προαιρετικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται και σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων (quickshifter).
3.4 Κιβώτιο Διπλού Συμπλέκτη (DCT)
 Ταχύτατες, ομαλές αλλαγές ταχυτήτων στο χειροκίνητο (MT) ή το αυτόματο (D) πρόγραμμα
 Το σπορ πρόγραμμα S (με 3 επίπεδα) κρατά τις στροφές πιο ψηλά στην επιτάχυνση και κατεβάζει ταχύτητα πιο άμεσα στην επιβράδυνση για πιο σπορ οδήγηση
 Ο διακόπτης G βελτιώνει την ελκτική πρόσφυση του πίσω τροχού εκτός δρόμου
 Η λειτουργία ανίχνευσης κλίσης προσαρμόζει τη λογική των αλλαγών ανάλογα με την κλίση του δρόμου
Το μοναδικό στο είδος του κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT της Honda εξασφαλίζει σίγουρες, πολύ γρήγορες και απαλές αλλαγές ταχυτήτων και γίνεται δεύτερη φύση του αναβάτη στη χρήση του. Το κιβώτιο διαθέτει δύο συμπλέκτες: έναν για την εκκίνηση και για την 1η, 3η και 5η σχέση και ένα δεύτερο για τη 2η, 4η και 6η σχέση. Οι δύο πρωτεύοντες άξονες των συμπλεκτών είναι ομόκεντροι – ο ένας μέσα στον άλλο - για εξοικονόμηση χώρου.
Ο κάθε συμπλέκτης ελέγχεται ανεξάρτητα από το δικό του ηλεκτροϋδραυλικό κύκλωμα. Σε κάθε αλλαγή ταχύτητας, το σύστημα προεπιλέγει την επόμενη σχέση χρησιμοποιώντας το συμπλέκτη που δε χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή. Εν συνεχεία, ο πρώτος συμπλέκτης απεμπλέκεται ηλεκτρονικά, ενόσω εμπλέκεται ο δεύτερος.
Το αποτέλεσμα είναι σίγουρες, γρήγορες και ομαλές αλλαγές ταχυτήτων. Επιπλέον, με δεδομένο ότι ο διπλός συμπλέκτης μεταδίδει την κίνηση από το ένα γρανάζι στο άλλο χωρίς δισταγμούς στον πίσω τροχό, οποιοσδήποτε κραδασμός ή κόμπιασμα της μοτοσυκλέτας κατά την αλλαγές ταχυτήτων είναι στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα οι αλλαγές ταχυτήτων να έχουν άμεση όσο και ομαλή αίσθηση.
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του κιβωτίου DCT είναι η αντοχή στο χρόνο, με δεδομένο ότι δεν είναι δυνατή η κακή χρήση του, ή οποιαδήποτε αστοχία στις αλλαγές, με αποτέλεσμα πιο ξέγνοιαστη οδήγηση στην πόλη και λιγότερη κόπωση για τον αναβάτη.
Τρία προγράμματα λειτουργίας είναι διαθέσιμα. Το πρόγραμμα MT δίνει απόλυτο έλεγχο στον αναβάτη, ο οποίος μπορεί να αλλάζει κατά βούληση σχέσεις από το διακόπτη στο τιμόνι. Το αυτόματο πρόγραμμα D είναι ιδανικό για οδήγηση στην πόλη ή στον αυτοκινητόδρομο και εξασφαλίζει βέλτιστη οικονομία καυσίμου. Το αυτόματο πρόγραμμα S διαθέτει τρία επίπεδα λειτουργίας για πιο σπορ οδήγηση, καθώς η
Press info. Adventure Sports 2018
κεντρική μονάδα ελέγχου επιτρέπει στον κινητήρα να ανεβάζει περισσότερες στροφές πριν την αλλαγή ταχύτητας, ενώ κατεβάζει πιο γρήγορα στην επιβράδυνση για καλύτερο φρενάρισμα από τον κινητήρα.
Τόσο στο πρόγραμμα D όσο και στο S, το DCT επιτρέπει χειροκίνητες αλλαγές εφόσον χρειαστεί. Ο αναβάτης, αρκεί να επιλέξει τη σχέση που επιθυμεί πατώντας τα αντίστοιχα κουμπιά στον αριστερό διακόπτη. Το DCT επανέρχεται σε αυτόματη λειτουργία σε χρόνο ανάλογο με το άνοιγμα του γκαζιού, την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας και την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο.
Το κιβώτιο DCT της Africa Twin είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε περιβάλλον περιπέτειας χάρη στη λειτουργία ‘εκτός δρόμου’, η οποία ενεργοποιείται από το διακόπτη G στη δεξιά πλευρά του πίνακα οργάνων. Πιέζοντας το διακόπτη G από οποιοδήποτε πρόγραμμα οδήγησης, το πατινάρισμα του συμπλέκτη περιορίζεται με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ελκτικής πρόσφυσης και του ελέγχου της μοτοσυκλέτας.
Μία ακόμη λειτουργία του κιβωτίου DCT είναι η αναγνώριση της κλίσης του οδοστρώματος με βάση την οποία προσαρμόζεται η λογική των αλλαγών, προσφέροντας ακόμη καλύτερο έλεγχο στον αναβάτη.
4. Αξεσουάρ
Μία πλήρης γκάμα από αυθεντικά αξεσουάρ είναι διαθέσιμα για την CRF1000L Africa Twin Adventure Sports και περιλαμβάνει:
Ταξιδιωτικά σακίδια
Σετ από μπαγκαζιέρες αλουμινίου
Ελαστικά μασπιέ συνεπιβάτη
Λεβιέ ταχυτήτων DCT
Προβολείς ομίχλης
Διακοσμητικά αυτοκόλλητα ζάντας
Αντικλεπτικό σύστημα
Ορθοστάτης (κεντρικό σταντ)
Προστατευτική ποδιά
Πιο ψηλές και χαμηλές σέλες
5. Τεχνικά Χαρακτηριστικά
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος
Τετράχρονος, υγρόψυκτος, 8-βάλβιδος, εν σειρά δικύλινδρος με στρόφαλο 270° και Unicam
Κυβισμός
998cm3
Διάμετρος & Διαδρομή
92.0 x 75.1mm
Μέγιστη ιπποδύναμη
70kW/7,500rpm (95/1/EC)
Μέγιστη ροπή
99Nm/6,000rpm (95/1/EC)
ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ
24.2 lt
Press info. Adventure Sports 2018
Κατανάλωση καυσίμου (μέτρηση WMTC)
MT: 21.7 km/l (WMTC) DCT: 21.8 km/l (WMTC)
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης
MT: Υγρός πολύδισκος, συμπλέκτης ολίσθησης – υποβοήθησης
DCT: 2 Υγροί πολύδισκοι
Κιβώτιο Ταχυτήτων
6-τάχυτο (MT) /
DCT :6-τάχυτο, με προγράμματα οδήγησης για εντός και εκτός δρόμου
Τελική Μετάδοσης
Αλυσίδα O-ring
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος
Ατσάλινο ημίδιπλο κλειστό με ατσάλινο υποπλαίσιο υψηλής ακαμψίας
Σκελετός
Διαστάσεις (Μ xΠ x Υ)
2,340 x 930 x 1,570mm
Μεταξόνιο
1,580mm
Ύψος σέλας (Στάνταρ θέση / Χαμηλή θέση)
900/920mm
Απόσταση από το έδαφος
270mm
Βάρος γεμάτη
243 kg (MT), 253kg (DCT)
Κύκλος Στροφής
2.6m
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός ανάρτηση
Showa ανεστραμμένο πιρούνι τύπου φυσιγγίου 45mm με περιστροφική ρύθμιση προφόρτισης και ρυθμίσεις απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομής 252mm
Πίσω ανάρτηση
Μονοκόμματο χυτό αλουμινένιο ψαλίδι με μοχλικό Pro-Link, αμορτισέρ αερίου, περιστροφική υδραυλική ρύθμιση προ-φόρτισης και ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς και συμπίεσης, διαδρομής 240 mm.
ΤΡΟΧΟΙ
Εμπρός
Αλουμινένια στεφάνη με ακτίνες
Πίσω
Αλουμινένια στεφάνη με ακτίνες
Εμπρός ζάντα
21M/C x MT2.15
Πίσω ζάντα
18M/C x MT4.00
Εμπρός ελαστικό
90/90-21 με σαμπρέλα
Πίσω ελαστικό
150/70-R18 με σαμπρέλα
ΦΡΕΝΑ
Τύπος ABS
Δικάναλο ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης για το πίσω φρένο
Εμπρός
Δύο πλευστοί κυματοειδείς δίσκοι 310mm με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες, αλουμινένια κέντρα και τακάκια υψηλής απόδοσης
Πίσω
Press info. Adventure Sports 2018
Κυματοειδής δίσκος 256mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και τακάκια υψηλής απόδοσης.
Χειρόφρενο στο μοντέλο DCT με πρόσθετη δαγκάνα ενός εμβόλου
ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Όργανα
Τύπου Rally με αρνητικής αντίθεσης οθόνη LCD: Ταχύμετρο, Στροφόμετρο, Καύσιμο, Σχέση κιβωτίου, ABS, HSTC, Χιλιομετρητής μερικός και ολικός, Ρολόι
ενδείξεις ABS/DCT
Προβολείς
Διπλοί LED (1 Μεγάλης Σκάλας/1 Μεσαίας)
Πίσω φώτα
LED
Όλες οι προδιαγραφές είναι προσωρινές και υπόκεινται σε τροποποιήσεις χωρίς προειδοποίηση.
** Παρακαλούμε, σημειώστε ότι οι διαθέσιμες τιμές είναι αποτέλεσμα μετρήσεων της Honda κάτω από πιστοποιημένες συνθήκες δοκιμών όπως περιγράφονται από το σύστημα WMTC. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε δυναμόμετρο χρησιμοποιώντας τη βασική έκδοση του οχήματος μόνο με τον αναβάτη και χωρίς προαιρετικό εξοπλισμό. Η πραγματική κατανάλωση καυσίμου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, το βαθμό συντήρησης του οχήματος, τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση του δρόμου, την πίεση των ελαστικών, τα αξεσουάρ, τις αποσκευές, το βάρος αναβάτη και συνεπιβάτη, καθώς και άλλους παράγοντες.
Επικοινωνία:
Γιώργος Παππάς
Δ/ντής Εταιρικής Επικοινωνίας
Αδελφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Μ.Ε.
Τηλ.: 210 3483744 κιν: 6936129309
e-mail: gpappas@saracakis.gr     Σχετικά:
Honda
 CROSS TOURER stock
  16.110 €
Honda
 CROSSTOURER 17
  17.190 €
Honda
 MSX 125SF new
  3.390 €
Honda
 CB 500X 2017
  7.150 €

Nolan
X-lite
Grex
Kappa
ncom
xseries
multi
Clover
Tucanourbano
Stylmartin
Wind
Onguard
Ap
Puig
Vrooam
Tender
Nerocorsa